En av de saker som gör biogasbilar till det smartaste man kan köra är att de påverkar klimatet minimalt. Konstigt nog är det inte så enkelt att hitta siffror på det. Förklaringen är att bilarna tillverkas utanför Sverige där man oftast tankar naturgas. Om du tankar på Svensk Biogas mackar, väljer E.ONs Biogas100 eller kör på Gotland - multiplicera bilens angivna utsläpp på naturgas med 0,16. Tankar du på en mack som har svensk gasmix - multiplicera bilens utsläpp på naturgas med 0,33. Exempel: enligt manualen släpper en Fiat Ducato 243 gram fossilCO2/km. Körd på svensk fordongas hamnar utläppet på 80gr/km, på Biogas100 så lågt som 40 gr/km.

så fungerar en gasbil

Gasbilar har en bensinmotor. Utöver bensintanken är bilen utrustad med en extra tank för gas. Munstycket till gastanken sitter precis intill tanklocket för bensin. När du kör märks ingen skillnad i acceleration eller motorstyrka. Om gasen tar slut slår motorn automatiskt om till bensindrift utan att du märker det.

inga räckviddsproblem

De flesta personbilsmodeller har tankar som gör att du kan köra mellan 25 och 45 mil på gas. Den inbyggda bensintanken ger dig oftast 15-20 mil till om du har långt mellan gasmackarna. Lätta lastbilar har vanligtvis en total räckvidd mellan 45 och 75 mil och då räcker gasen 35-45 mil. Tunga lastbilar med räckvidder på 100 mil och uppåt har inga bensintankar. De tankas med flytande, kyld gas, förkortat LNG (Liquid Natural Gas).

här tankar du gas

Du hittar Sveriges cirka 200 gasmackar på fordonsgas.se eller energigas.se, Fordonsgas har också en bra app. När man läser på pumpen eller på mackens skyltning ser det ut som gas är dyrare än bensin eller diesel, men det är tvärtom billigare. Förklaringen till siffran är att gas säljs i kilo och att ett kilo gas motsvarar 1,5 liter bensin. Exempel: ett gaspris på 17,49 kr/kg motsvarar ett bensinpris på 17,49/1,5 = 11,66 kr/liter. Under 2020 kommer cirka 30 städer i Sverige få sin första gasmack.

Så tankar du gas

Gasmunstycket på macken och ventilen på bilen ser annorlunda ut än den för bensin och diesel. Handgreppen skiljer sig och det låter annorlunda när man tankar gas, men efter ett par gånger har man lärt sig hur det fungerar. Fråga i bilhallen så visar man hur det går till.
 
 

olika beteckningar på gas

Svenska gasmackar hittar du om du följer skyltar med ordet Fordonsgas eller en symbol med en pump och förkortningen CNG (Compressed Natural Gas). För tunga lastbilar finns en variant av gas som är flytande, LNG (Liquid Natural Gas).
OBS! Du kan inte tanka din bil med Gasol, LPG, Motorgas eller Vätgas.

EUROPA utanför sverige

På engelska kallas biltypen vi pratar om NGV, Natural Gas Vehicle. Vill du veta mer om var mackarna ligger utanför Sverige och vilken andel biogas de har, titta på GibgasCNG som också har en app gibgas.de. Cngeurope.com respektive NGVA Europe har info om gasbilar i Europa.